Φανταστικοί φίλοι των παιδιών
Αρθρογραφεί η Ριζούλη Βασιλική, Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος , Πτυχ. Α.Π.Θ., MSc Child Psychology.
Οι Φανταστικοί φίλοι αποτελούν ένα φυσιολογικό και αναμενόμενο αναπτυξιακό φαινόμενο.
Σχεδόν ένα στα δύο (1/2) παιδιά έχει έναν ή περισσότερους φανταστικούς συντρόφους. Ως Φανταστικός φίλος ορίζεται ένα φανταστικό πρόσωπο που το παιδί μεταχειρίζεται σα να έχει αυτόνομη ψυχολογική ύπαρξη. Έχει μιαν αίσθηση πραγματικότητας και ασυνήθιστης ζωντάνιας για το παιδί, το οποίο αναγνωρίζει ωστόσο τη φανταστική ποιότητα της φύσης αυτού του συντρόφου.
Οι Φανταστικοί φίλοι καλύπτουν μία ανάγκη των παιδιών για συντροφιά, όπως επίσης το παρηγορούν στις δυσκολίες του. Η εμφάνιση τους γίνεται έντονη σε περιπτώσεις άγχους. Είναι επίσης μία καλή και «έμμεση» δίοδος έκφρασης και επικοινωνίας παιδιού-γονέα. Επιπλέον, οι φίλοι αυτοί αναλαμβάνουν συνήθως την ευθύνη «κακών πράξεων» προς τους γονείς, λειτουργώντας ως «αποδιοπομπαίοι τράγοι». Τα παιδιά που ενασχολούνται πιο έντονα με Φανταστικούς φίλους συνήθως νιώθουν πιο απομονωμένα και δυσκολεύονται να εκφραστούν λεκτικά. Οπότε ο Φανταστικός φίλος λειτουργεί και ως «παρηγορητής» και «πιστός σύντροφος» προς αυτά.
Οι γονείς δεν θα πρέπει να αγχώνονται με την εμφάνιση των Φανταστικών φίλων. Καλό είναι να συμμετέχουν και να μην κριτικάρουν το παιχνίδι αυτό των παιδιών τους. Είναι ωφέλιμο ωστόσο, να παροτρύνουν τα παιδιά τους να παίζουν εξίσου με τους αληθινούς τους φίλους. Χρήσιμο είναι να παρατηρούν και τη διάρκεια της εμφάνισης των Φανταστικών φίλων και την ένταση με την οποία το παιδί ασχολείται μαζί τους. Ένα φυσιολογικό ηλικιακό εύρος είναι έως τα 7-8 χρονών.