10 + 1 tips για να «χαμογελάς» το Καλοκαίρι!

10 + 1 tips για να «χαμογελάς» το Καλοκαίρι!

Αρθρογραφεί η Ριζούλη Βασιλική, Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος , Πτυχ. Α.Π.Θ., MSc Child Psychology.

Η εποχή του καλοκαιριού προσφέρει τα καλύτερα διεγερτικά για χαρούμενη διάθεση, ενισχυμένη και από τις προσδοκίες των διακοπών.

Στην ανθρώπινη συνείδηση, η άνοιξη και το καλοκαίρι είναι φιλικές εποχές, χαρίζουν ζωή, χαρά, ευεξία, με ανάλογες χημικές διεργασίες του οργανισμού. Είναι ο ήλιος που προκαλεί στον οργανισμό κατακλυσμό χημικών διαβιβάσεων (τα φυσικά μας οπιούχα, όπως π.χ. οι ενδορφίνες) που προκαλούν ευφορία. Στη συνέχεια, η σκέψη και η αντίληψη επηρεάζονται θετικά, επιδρούν στην επιθυμία για ζωή, στην αισιοδοξία (δηλαδή τις πεποιθήσεις μας για καλύτερη τύχη) και τότε, οι καταστάσεις δείχνουν λιγότερο δύσκολες για μας.

Είναι στο χέρι του καθενός μας λοιπόν αυτό το καλοκαίρι να νιώσουμε πιο χαρούμενοι και αισιόδοξοι! Δες κάποιους τρόπους που μπορούν να σε βοηθήσουν  να αισθανθείς  πραγματικά ευτυχισμένη!

  • Αγάπησε τον εαυτό σου

Έρευνες έχουν δείξει ότι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που οδηγούν στην ευτυχία είναι η αυτοεκτίμηση. Με αυτήν αντιμετωπίζουμε πιο εύκολα και πιο αποτελεσματικά τις δυσκολίες. Επίσης, τα άτομα με υψηλή αυτοεκτίμηση έχουν πιο πολλά θετικά συναισθήματα και καλύτερη διάθεση, ενώ συγκρατούν περισσότερο τις θετικές εμπειρίες στη μνήμη τους και λιγότερο τις αρνητικές

  • Αποδέξου τον εαυτό σου

Οι δυτικές κοινωνίες δεν επιτρέπουν να τον δεχόμαστε όπως πραγματικά είναι, ακόμη και με τις ατέλειές του. Αποδέξου τον εαυτό σου, βελτίωσε τα σημεία που θέλεις εσύ και θα δεις πόσο ικανοποίηση μπορεί να σου δώσει αυτή η αποδοχή.

  • Μη συγκρίνεις την ευτυχία των άλλων με τη δική σου

Έρευνες έχουν δείξει ότι η πλειοψηφία των ευτυχισμένων ανθρώπων έχουν ως κύριο συστατικό την πίστη. Πιστεύουν δηλαδή στον εαυτό τους και τις δυνατότητές τους. Επικεντρώσου, λοιπόν, σε πιο ευρείες φιλοδοξίες.

  • Απαλλάξου από τα στερεότυπα

Η ευτυχία δεν είναι υπόθεση τύχης και μοίρας. Έρχεται όταν προσαρμόζεσαι στις καλύτερες δυνατότητες και αρετές της προσωπικότητάς σου και στον δικό σου τρόπο ζωής. Μια πρακτική που ξεκινάει σαν συνειδητή καθημερινή προσπάθεια και καταλήγει να είναι τρόπος ζωής.

Η συζήτηση με έναν ψυχολόγο θα σε βοηθήσει να δεις τα πράγματα αλλιώς. Σε πολλές μελέτες υποστηρίζεται ότι ο ειδικός, διδάσκοντας νέους τρόπους σκέψης και συμπεριφοράς, μπορεί να μειώσει το άγχος, την κατάθλιψη και το στρες τόσο αποτελεσματικά όσο και αν έπαιρνες φάρμακα. Μάλιστα, σε αναφορά στην επιθεώρηση Journal of Consulting and Clinical Psychology διαπιστώνεται ότι η συζήτηση με ψυχολόγο μας βοηθά να αντιμετωπίσουμε τα αρνητικά συναισθήματα. Το 75% περίπου των ανθρώπων με κατάθλιψη και άγχος είδαν κάποια ανακούφιση αφού συζήτησαν μόνο 3 ώρες με έναν επαγγελματία, σύμφωνα με την επιθεώρησηBritish Journal of Clinical Psychology.

  • Ίδρωσε

Η άσκηση μπορεί να σε κάνει πιο ευτυχισμένη, αποκαλύπτεται σε μελέτη από το Πανεπιστήμιο Duke της βόρειας Καρολίνας. Η φυσική δραστηριότητα ενεργοποιεί την ντοπαμίνη, που αυξάνει την αίσθηση ευφορίας.

  • Άλλαξε τη διατροφή σου

Τα λιπαρά οξέα Ω-3 που βρίσκονται στα ψάρια βοηθούν τον εγκέφαλο να αντιδράσει στα σήματα της ντοπαμίνης και σεροτονίνης. Τα αντιοξειδωτικά και τα φλαβονοειδή στα φρούτα και λαχανικά δουλεύουν σε συνέργεια με τα Ω-3, προστατεύοντας τον εγκέφαλο από τη βλαβερή φλεγμονή που μπορεί να προκαλέσει μέχρι και ήπια κατάθλιψη.

  • Κοιμήσου

Οι άνθρωποι που έχουν αϋπνία διατρέχουν τον πενταπλάσιο κίνδυνο να νιώθουν δυστυχισμένοι και να εμφανίσουν κατάθλιψη, σε σύγκριση με αυτούς που ξεκουράζονται επαρκώς, σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο του βόρειου Τέξας. Προσπάθησε να κοιμάσαι 7-8 ώρες τη νύχτα.

  • Δες το φως

Όπως διαπιστώνεται σε μελέτη από το Πανεπιστήμιο Wesleyan στο Κονέκτικατ, το φως του ήλιου, το οποίο είναι βασικό για τη ρύθμιση του βιολογικού σου ρολογιού, επηρεάζει θετικά τη διάθεση, τον ύπνο και την ενέργεια.

  • Στηρίξου σε ένα φίλο

Σε έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο υποστηρίζεται ότι είναι ζωτικής σημασίας η ύπαρξη ενός στενού κύκλου φίλων. Ένα φιλικό άγγιγμα βάζει φρένο στα σήματα αντίδρασης του εγκεφάλου στο στρες και, συνεπώς, της κακής διάθεσης. Αγκάλιασε αυτούς που αγαπάς.

  • Mην ξεχνάς πως η ευτυχία είναι μεταδοτική!

Έρευνα από τη Σχολή του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, έδειξε πως η ευτυχία είναι μεταδοτική. Σύμφωνα με τα ευρήματα, αν κάποιος νιώθει ευτυχισμένος, τότε τα άτομα του περιβάλλοντός του έχουν 25% περισσότερες πιθανότητες να νιώθουν το ίδιο.